3. september 2009

Granskende virksomhet

Denne uken er det bokstaven Æ som står for tur i ABC i ord og bilder. Dermed blir det Æ for Ættegransking eller slektsgransking som det helst blir til at man kaller det.

Mandy Lou har vært interessert i ætta helt siden barndommen, og har granska både framover, bakover og sidelengs. Det var spennende å starte med oldeforeldrene og nøste seg bakover. I begynnelsen var det dette å komme lenger og lenger bakover som var morsomst. Senere meldte også interessen seg for å finne ut hvem av de nålevende man er i slekt med. Det har blitt flere aha-opplevelser. "Oi, er vi i slekt med dem å!!"

I begynnelsen var det å sitte med microfishe-kort og lese seg gjennom kirkebøkene. Det ble ofte gransket langt inn i de små timer. Etterhvert ble man ganske godt kjent blant kirkeboksidene fra sitt eget prestegjeld. Det ble også noen turer til Statsarkivet hvor man hadde tilgang til alle kirkebøkene i hele landet. Men de dagene gikk så alt for fort. Man rakk ikke så mye. Noen av folketellingene gikk det heldigvis an å få tak i i bokform. Og de bøkene ble virkelig flittig brukt.

Nå er både kirkebøker og folketellinger registrert hos Digitalarkivet. Og det er fort gjort å slå opp en formoder eller forfader. Selv om skrifta til presten ikke alltid var så tydelig, har det nå gått ganske greit å lese seg fram til opplysningene.

Artig er det også å komme i kontakt med andre ættegranskere som gjerne viser seg å være fjerne slektninger. Man har alltid opplysninger man kan dele med hverandre. Og plutselig har slekta vokst seg enda større.

Her er litt av de opplysningene som har blitt samla gjennom årene.

Og her kan du lese om andre ting som begynner med bokstaven Æ.
17 kommentarer:

 1. Vet du hva, dette var virkelig et interressant innlegg under bokstaven Æ! Jeg har lekt litt med tanken sjøl, dea jeg kjenner flerre som har dette som en spennende hobby. :)

  SvarSlett
 2. Så spennede å forske på Ætta si. Har en onkel som holder på og han har også funnet nålevende slektninger som han ahr fått kontakt med:) Og så er det interessant å vite hvor en kommer fra!
  Flott innlegg:)

  SvarSlett
 3. Flott innlegg. Har granska litt på ætta mi eg også og det er ganske interessant. Ha ei god helg.

  SvarSlett
 4. Kjempebra!
  Ja dette er spennende! Det kan jeg skrive under på. For i fjor skulle vi prøve å finne ut om min ene oldemor på morssiden...og da måtte vi til å bla i gamle kikebøker på nettet. Dessverre var ikke bøkene oppdatert. Så hennes foreldre har vi ikke klart å finne...vi må sikkrt oppsøke kirken eller noe sånt. Det stoppet opp da:(
  Ha en fin dag og helg med!

  SvarSlett
 5. Slektsgransking anbefales på det varmeste. Det er en utrolig spennende hobby.
  Det var leit Tofo at dere ikke kom lenger tilbake på din oldemors slekt. Fant dere ikke hennes dåp i kirkeboka? Ellers ligger vel alle gamle kirkebøker på Statsarkivet og ikke i kirkene.

  SvarSlett
 6. Ættegransking, så spennende! Men sikkert litt av et tålmodighetsarbeide?! Må iallefall være artig å forske i og finne ut hvem man er i slekt med, spennende å utforske hvor man kommer fra. Et flott bidrag på Æ - ha ei fin helg!

  SvarSlett
 7. Jätte bra tolkning på Ä. Släktforskat har jag aldrig gjort, men det skulle vara spännande :-)

  SvarSlett
 8. For et flott bidrag! Ætta må være spennende å forske på! Jeg kjenner noen som har gjort det - og man kan si det sånn; vi hører ikke fra de på en stund.... for de blir helt hææææækta :)
  Men gøy er det jo, og artig nå som alle kirkebøkene ligger lettere tilgjengelig! Lykke til med forskningen videre :))

  SvarSlett
 9. I Danmark havde indlægget ligget under S, slægtsforskning. Spændende tolkning.

  SvarSlett
 10. Flott bidrag, og en smule lik mitt, hehe. Slektsgransking er så gøy. Man blir jo helt "besatt"

  SvarSlett
 11. Å granske slekt tilbake i tid kan er et stort prosjkt ja! Jeg har ikke studert kirkebøker selv. Men har vært så heldig og kjent en dame som var godt oppdatert med kirkebøker. Det er litt av en jobb! Spennende! Selv har jeg vært flere ganger på Digitalarkivet. Har skrifter av min slekt tilbake i tid jeg også.
  Flott innlegg! :) God helg!

  SvarSlett
 12. Ja det er en stor lettelse, at mange oplysninger nu kan findes på nettet - personalet på kirkekontorer m.v. er nok heller ikke kede af det :-D

  Fortsat god jagt på dine aner!

  SvarSlett
 13. Det må jo være litt av et tålmodighets arbeid. Men sikkert kjempe interessant. Kjekt med litt opplysninger om hvordan man kan gå frem for å gjøre dette. Jeg har lurt litt på å finne ut ting fra både min mor og far sin side:)

  SvarSlett
 14. Slektsforskning er jo skikkelig spennende da! Sku gjerne nøstet opp i noen ting jeg også! Heldigvis vet vi en god del om slekten på pappa sin side, men hos mamma er det mer mangelfullt, så kanskje jeg skal lete litt!! Takk for siden!
  Ha en flott helg!

  SvarSlett
 15. Hurra, dette var bra.
  Ætt er spennende. Og jeg har fler i andre land enn her på berget.

  btw.
  Sorry, etter ferie etc, er jeg endelig tilbake her på ABC - nå med V til Æ i samme slengen

  SvarSlett
 16. Knallbra innlegg Mandy Lou:0)
  Slektsgranskning er spennande, og eg kunne godt tenkt meg å prøve å prøve meg på litt slektsgransking sjølv....

  SvarSlett
 17. Det ser virkelig ut som du har gått grundig til verks. Har en mor som stadig er på arkivene og leter etter stoff. Det er spennende og tidkrevende hobby. Lykke til viderer med slektsforskningen din.

  SvarSlett